MEDIJI

Da li je psu mesto u kući ili dvorištu?

Sigurni smo da ste se bar jednom našli u društvu osoba koje su izričito tvrdile da psu, ma koliki on bio, nije mesto u kući. Mučenje za njega – mučenje za vas! Ok, subjektivnog smo mišljenja da je stan za neke rase pasa možda i ne tako prostran ambijent. Ako poredimo, recimo bernardinca i stan od 30ak kvadrata, možemo reći da su ovi ljudi u pravu. Međutim, za pse kao što je čivava, vaš stan može biti i te kako dovoljan. Bilo kako bilo, veoma veoma je bitno da, ukoliko se odlučite da vašem psu obezbedite kućicu u dvorištu, to uradite sa puno stečenog predznanja.

Kućica ne treba biti ni premala – jer se pas neće udobno osećati u skučenom; ali ni prevelika, kako bi pas mogao i sopstvenom toplotom da zagreje vazduh unutar nje. Iz najbolje namere da psu obezbede što komforniji smeštaj, vlasnici se odlučuju za prevelike kućice što je greška upravo iz ovog razloga – pas će je preko zime jako teško ugrejati. Najbolje su kućice od drveta, jer je drvo dobar izolator. Kao što je i vaša kuća zaštićena od vetra i njegova mora biti. Kiša i sneg nisu poželjni ni u vašem domu, pa tako neće biti ni u njegovom. Napravite mu nastrešnicu koja će ga čuvati od ovih “neprijatelja”. Krov je potrebno prekriti materijalom koji je vodootporan, koji ne zadržava vodu, koji je dugotrajan, može izdržati i visoke temperature, a poželjno je i da se ne kliza, jer psi vole da skoče na krov svoje kućice.

Kućica treba da bude postavljena tako da psu omogućava dobru preglednost čitavog dvorišta. Dakle, trebalo bi je postaviti tako da pas ima uvid i na ulaz u kuću, kako bi mogao da primeti svakoga ko ulazi u dvorište i tako lajanjem mogao da vas obavesti da imate posetioca. Pored unutrašnje opreme, vašem psu u dvorištu će biti neophodna i posuda za hranu i vodu. Menjajte vodu svakodnevno, a vodite računa da je uvek dovoljno ima.

Ukoliko niste vešti sa alatom i kućicu ne možete napraviti sami, ne brinite – na raspolaganju vam je mnoštvo, već gotovih kućica za pse. Naši prijatelji iz Ivanjice prave neverovatne domove za vaše najbolje prijatelje. Osim što su vizuelni hedonizam, ove kućice su napravljene tako da će vašem psu pre svega biti udobno, prostrano, a istovremeno će biti zaštićen od svih gore pomenutih problema.

Preuzeto sa sajta: petface.net